Uitdaging

Stroomgebieden spelen een belangrijke rol in het waterbeheer. Met intensiever watergebruik, klimaatverandering en veranderingen in landgebruik wordt het bereiken van duurzaam waterbeheer op de schaal van een stroomgebied steeds moeilijker. Water moet worden verdeeld over verschillende sectoren zoals landbouw (irrigatie), industrie, drinkwatervoorziening, energieopwekking en natuur. Beleid over waterverdeling en watervraag moet worden gemaakt op stroomgebiedsniveau waarbij klimaatverandering meegenomen moet worden. Er moet rekening worden gehouden met een reeks milieu-, sociale en politieke kwesties om op het juiste moment op de juiste locatie een duurzame watervoorziening van de juiste kwantiteit en kwaliteit te bereiken. Nu de waterbehoefte in veel regio’s al groter is dan de beschikbaarheid, wordt verwacht dat veranderingen in klimaatpatronen (vaak leidend tot langdurige droogte en extremere regenval) de complexiteit van beleidsmakers verder zullen vergroten. Nationale overheden, (grensoverschrijdende) stroomgebiedbeheerautoriteiten, regionale waterschappen en ngo’s hebben in toenemende mate behoefte aan beslissingsondersteunende instrumenten en advies over het watervraag vs. wateraanbod probleem. Zo kunnen zij zorgen voor voldoende (zoet) water voor alle gebruikers in een stroomgebied, zowel nu als in de toekomst.

FutureWater-aanpak

FutureWater heeft ervaring met het leveren van oplossingen voor duurzaam waterbeheer op stroomgebiedsniveau. Onze projecten worden uitgevoerd in samenwerking met belanghebbenden zoals overheden, waterbeheerders en boeren, om ervoor te zorgen dat lokale kennis wordt opgenomen in onze beslissingsondersteunende systemen en adviesrapporten. Met toonaangevende internationale experts op het gebied van waterbeheer en hydrologie, kan FutureWater klanten op verschillende manieren ondersteunen:

Stroomgebiedsbrede waterbeschikbaarheid onder veranderende omstandigheden

FutureWater maakt gebruik van verschillende tools en simulatiemodellen die zijn ontworpen voor kwantitatieve beoordeling van de waterbeschikbaarheid op verschillende ruimtelijke schalen. Deze tools worden ingezet voor referentieberekeningen en scenarioanalyses, rekening houdend met toekomstige veranderingen (klimaat, demografie, landgebruik, ontwikkeling van watervoorraden) zodat de beleidsmaker hierop kan anticiperen. Het gebruik van big data in combinatie met uitgebreide scenarioanalyses wat tot begrijpelijke en intuïtieve outputs leidt, behoort tot de kernexpertise van FutureWater. Scenario’s worden doorgaans ontwikkeld in nauwe samenwerking met klanten en andere relevante belanghebbenden in het stroomgebied.

Optimalisatie van stroomgebiedplanning en waterallocatie

Voor het toekomstige gebruik van stroomgebieden is het essentieel om de beschikbaarheid van water te relateren aan de vraag naar water in ruimte en tijd. Er moeten optimale regels voor de toewijzing van water worden vastgesteld om een integraal beleid te realiseren dat bestand is tegen veranderende patronen in zowel vraag als aanbod. Dit heeft betrekking op zowel menselijk watergebruik als ecosysteemvereisten. Door te werken met beproefde optimalisatietools voor waterallocatie, ondersteunt FutureWater overheden en stroomgebiedorganisaties bij het formuleren van waterallocatiebeleid en het identificeren van kansen voor verdere, duurzame ontwikkeling van watervoorraden. Conceptuiele beslissingsondersteunende modellen worden doorgaans gekoppeld aan geavanceerdere fysische modellen om de beschikbaarheid van watervoorraden in een stroomgebied te kunnen bepalen (zie hierboven).

Geïntegreerde planning op basis van water-voedsel-energie-ecosystemen samenhang

In de context van complexe stroomgebieden is alleen kijken naar waterstromen niet voldoende om tot een duurzaam beheer van watervoorraden te komen. FutureWater heeft vele jaren ervaring met de ontwikkeling en toepassing van instrumenten voor de ruimtelijke beoordeling van de gewasproductie, het potentieel voor waterkracht en een reeks watergerelateerde ecosysteemdiensten. Door inzicht te geven in de voordelen van watervoorraden op stroomgebiedsniveau in verschillende scenario’s, stelt FutureWater beleidsmakers in staat rekening te houden met de volledige samenhang van water-voedsel-energie-ecosystemen in het stroomgebiedsbeheer.

Related projects